Konserter – dessa artister uppträder under Nordklangfestivalen

Invigningsceremoni för Nordklang den 26 juni kl 18.00 i Helsingborgs Konserthus
Denna kväll samlar vi alla festivaldeltagare, workshopledare, dirigenter, kanslimedarbetare och volontärer till en musikalisk ceremoni i konserthusets stora sal. Kvällen bjuder på både högtidliga tal och sång, där vokalgruppen Vocal Six och den norska ungdomskören NUK står i centrum. Så hoppas vi på härlig allsång ledd av kvällens två konferencierer – festivalens konstnärlige ledare Anders Jalkéus och ordförande för Sveriges Körförbund, Karin Eklundh.

Invigningskonserten är gratis och endast till för deltagare i Nordklang.

Gabriel Forss
Gabriel är känd som en av Sveriges främsta körledare. Varje vecka samlar han mer än två tusen sångare i sina körer i Stockholm, Göteborg och Malmö och som går under namnet Happy Voices.
Gabriels karriär startade i Melodifestivalen med låten ”Bara hon älskar mig” som en av medlemmarna i Blond. Gruppen vann och representerade Sverige i Dublin. Gabriel är dessutom en folkkär, ofta anlitad allsångsledare som sprider sångglädje över hela landet med sina många allsångsprojekt.

Konsert den 27 juni kl 20 i Helsingborgs Konserthus. Biljetter köps här.

THE CHOIR by ABBA the Museum
THE CHOIR by ABBA The Museum är en popkör som sjunger ABBA-musik i specialarrangemang. Kören startades 2014 av ABBA-muséet i Stockholm och Björn Ulvaeus för att fira ABBA:s 40-årsjubileum av segern i Eurovision Song Contest. Kören gör alltsedan dess regelbundna uppträdanden på scen, it tv med mera.

Konsert den 28 juni kl 20 i Helsingborgs Konserthus. Biljetter köps här.

Damkören Korallerna
Korallerna är en ung, framgångsrik damkör och ett välkänt inslag i Lunds sång­ och musikliv. Kören leds av Linda Alexandersson och grundades 1978 av Eva Svanholm Bohlin. Kören består av ett tjugotal tjejer i åldrarna 18­-33. Repertoaren är blandad: klassisk och modern, profan och sakral – allt från Mozart till Kostiainen. Kören har gjort flera skivinspelningar som finns att lyssna på Spotify samt på körens hemsida.

Konsert den 27 juni kl 20 i S:ta Maria kyrka. Biljetter köps i dörren eller via kyrkoexpeditionen.

Svanholm Singers
Svanholm Singers bildades i Lund 1998 och har snabbt etablerat sig som en av Sveriges mest framstående kammarmanskörer. Kören har vunnit första pris vid ett flertal internationella körtävlingar. Svanholm Singers består av ett tjugotal sångare i 20-30-årsåldern och leds sedan 2001 av dirigenten Sofia Söderberg. Kören turnerar flitigt i Europa och Asien, och har även givit ut sex skivor.
Svanholm Singers är uppkallade efter operasångaren Set Svanholm, far till Eva Svanholm Bohlin, körens grundare och första dirigent.

Konsert den 27 juni kl 20 i S:ta Maria kyrka. Biljetter köps i dörren eller via kyrkoexpeditionen.

Helsingborgs Kammarkör
Helsingborgs Kammarkör, HKK, startade sin verksamhet 1984 och består för närvarande av ca 20 erfarna sångare, under ledning av Sverker Zadig. Kören ger årligen en mängd konserter i såväl Sverige som utomlands och finns representerade på ett flertal cd-skivor.

Konsert den 28 juni kl 19:30 i S:ta Maria kyrka. Biljetter köps i dörren eller via kyrkoexpeditionen.

Norges ungdomskör
Norges Ungdomskör har sedan 1987 varit Ung i Kors projekt för unga talangfulla sångare i Norge, och samlar varje år 40 sångare mellan 16 och 26 år. Norges Ungdomskor har som huvudmål att utveckla talangfulla körsångare från hela landet med hjälp av duktiga dirigenter och en inspirerande och utmanande repertoar. Den ska också ge sångarna goda musikaliska och sociala upplevelser, på en hög musikalisk nivå. Kören har deltagit på många festivaler både inom landet och utomlands och har vunnit flera internationella tävlingar. Norges Ungdomskor grundades av Carl Høgseth och Joar Rørmark som dirigerade fram till 2004. Efter det har dirigentrollen vandrat runt och kören har sjungit med de flesta av landets främsta dirigenter.

Konsert den 28 juni kl 19:30 i S:ta Maria kyrka. Biljetter köps i dörren eller via kyrkoexpeditionen.

Syng Selected
Syng Selected är en a capella-kör som består av 30 av Danmarks mest talangfulla unga körsångare i åldrarna 18-30 år. Syng Selected grundades av Dansk Youth Choir Association SYNG 2014 och framför de senaste trenderna inom modern a capella-musik och kören har på kort tid fått ett gott rykte om sig. År 2017 deltog Syng Selected i Århus Vocal Festivals körtävling och våren 2018 uppträdde de i DR Konserthus tillsammans med Stine Bramsen. Nyligen genomförde de även en veckolång turné i Israel med en repertoar på danska, engelska och hebreiska.

Syng Selected ger dig kraft och energi, glädje, hjärta och smärta när de unga sångarnas röster smälter samman i mjuka harmonier. Förbered dig på att få höra det oväntade. Förbered dig för Syng vald! Kören är en projektkör som byter musikalisk ledare vartannat år. Just nu leds Syng Selected av Tine och Christian Fris-Ronsfeld.
 
Konsert den 28 juni kl 19:30 i S:ta Maria kyrka. Biljetter köps i dörren eller via kyrkoexpeditionen.

”Hela Nordklang sjunger” – avslutningskonsert för Nordklang den 29 juni kl 17.00 i Helsingborgs Konserthus
Kvällens konferencier och musikaliska ledare Fredrik Berglund är värd, tillsammans med ett husband. 
Delar av alla workshops från veckan som gått lyfts fram under konserten, och blandas med allsång och körsång. Allt för att ge både festivaldeltagarna och de övriga i publiken en pampig, musikalisk upplevelse och avslutning av Nordklang 2019. Till Nordklangs avslutningskonsert är både festivaldeltagare (som går gratis) och vanlig publik välkomna.

Om Fredrik Berglund
Fredrik Berglund är utbildad dirigent och körpedagog vid musikhögskolorna i Örebro och Göteborg och även en av grundarna till musiktjänsten och körinitiativet ”We Are Voice”. Idag undervisar han vid några av landets ledande musikutbildningar parallellt med att vara en mycket produktiv arrangör inom körgenren. Han är konstnärligt ansvarig och dirigent för Mölndals kammarkör samt är Director Cantorum på Örebro universitet. Som körpedagog och inspiratör är han känd för sitt lekfulla sätt där han inspirerar såväl sångare och publik till stor sångglädje.

Biljetter för icke-festivaldeltagare säljs via Helsingborgs Konserthus hemsida och kostar 100 kr.
Boka biljett här. 

Sveriges Körförbund
Slupskjulsvägen 34
111 49 Stockholm

Tel: 070-782 92 44